Southampton-Mangalia cu Elan 340

Aici povestim pe unde am fost cu barcile noastre sau pe unde ne facem planuri de duca!
Scrie răspuns
Avatar utilizator
skipper
Flottillenadmiral
Flottillenadmiral
Mesaje: 2563
Membru din: Mar Apr 19, 2011 7:35 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de skipper »

Patru romani tocmai au plecat sa-si aduca o barca din UK in Romania.

Detalii aici

Patru navigatori români vor să stabilească un nou record naţional de viteză
Adrenalină pură: 19 zile pe velier, de la Southampton la Constanţa


Patru pasionaţi ai yachtingului, printre care şi un profesor constănţean, se pregătesc pentru marea aventură: ei vor porni cu un velier din portul Southampton (Marea Britanie) şi vor ajunge la Constanţa, dorind să stabilească totodată un nou record naţional de viteză.

Profesorul Alexandru Micu, multiplu campion naţional şi balcanic de yachting, în prezent cadru didactic la Universitatea Maritimă Constanţa, şi cei trei prieteni ai săi - Victor Fulicea (arhitect), Andrei Pop (student) şi Ştefan Munteanu (regizor) - vor pleca, pe 26 octombrie, către Southampton, unde vor urca la bordul unui super-velier, pe care îl vor aduce la Constanţa, într-o croazieră fără oprire care va dura - dacă toate lucrurile vor merge bine - 19 zile.
Cei patru temerari şi-au propus - şi aşa ambiţioşi cum îi ştim vor şi reuşi! - să stabilească totodată şi un nou record naţional de viteză pe apă pe distanţa dintre cele două oraşe-port.

„Suntem o echipă de yachting pornită să stabilească un record de viteză pe un velier de curse. Ambarcaţiunea are 9.99 m. Vom naviga fără motor. Fără oprire. Vom «alerga» pe un traseu de aproximativ 3.200 de mile marine.
De partea noastră e tinereţea. Totodată experienţa. Nu în ultimul rând, pasiunea. Victor, Pop şi Ştefan fac parte din echipa câştigătoare a Campionatului Naţional de Yachting IRC în ultimele trei ediii. Iar Alex a navigat deja peste 20.000 de mile marine, neuitând nicio clipă de dublul rol de antrenor şi sportiv.
Pe velier, vom sta doi câte doi în carturi de câte şase ore, din care trei ore fiecare la timonă în timp ce colegul de cart se va ocupa cu navigaţia. Şase cu şase din care trei cu trei. Căpitanii de cart vor fi Victor şi Alex.
Pe ocean vom avea de trecut apele Canalului Mânecii şi ale Golfului Biscaya, ape învolburate, prognoza meteo anunţând şi 40 + noduri (75 km/h) în zonă. După ieşirea din Strâmtoarea Gibraltar, ne aşteaptă Marea Mediterană prin dreptul Italiei şi al Cretei. După Marea Egee, strâmtoarea Dardanele şi marea Marmara, strâmtoarea Bosfor şi Marea Neagră în sfârşit. În sfârşit de noiembrie. Când vom vedea baliza verde de marcaj din gura portului ce va apărea cu greu din Nord, când fiecare milă o să pară dublă sau triplă ca distanţă, atunci vom şti sigur că am ajuns acasă în Mangalia. Portul în care Simina 2 va locui.
Vă prezentăm Simina 2, sora mai mică a Siminei, un Elan 340, ambarcaţiune gândită şi trasată de arhitectul nautic Humphrey cu oceanul în faţa ochilor minţii. Este o ambarcaţiune omologată clasa A Ocean cu reale calităţi de regată totodată. Velele ei laminate îi permit ca împreună cu un echipaj motivat să arunce pretenţii la locul 1 în orice competiţie IRC sau ORC, iar în acelaşi timp în interiorul ei dorm 7. Este un CV impresionant pentru o barcă de numai 34 de picioare (9.99 m), iar ea doar ce l-a depus în portul Mangalia pentru un job în yachting”, ne-au declarat cei patru temerari.

Ideea aducerii în ţară a unei bărci de asemenea tip i-a venit lui Victor. Iniţial, şi-a dorit să participe în Clipper Round The World Race. Singura cursă de circumnavigare pentru amatori. 12 luni, turul pământului în ritm de cursă. Însă bugetul pentru a te înscrie depăşea orice limită decentă.
Astfel, punând în balanţă diverşi factori, a constatat ca acelaşi buget îi putea oferi şi aventura şi un velier... Iniţial, găsise o barcă în Croaţia. Din nevoia de adrenalină, a urmat o variantă din Italia, apoi una din Spania. Deşi identice, ambarcaţiunile difereau într-un aspect important - distanţa.
„Învingătoare la distanţă, dar şi ca echipament de curse a fost Prime Cut. Unealta necesară stabilirii unui record. Sperăm ca prima tăietură a oceanului să fie îngăduitoare până când îi vom schimba numele: Simina 2. O veţi putea remarca în anii următori, pe malul Mării Negre, încercând poate să se impună în faţa surorii ei mai mari, Simina”, au mai spus cei patru navigatori.


si alte detalii aici, pe situl unei scoli de iahting

Aventura Siminei 2 începe!!!

O echipă….O barcă cu vele……Un nou record!!!Patru veliști români și-au propus să stabiliească un record de viteză pe ruta Southampton-Mangalia cu o ambarcațiune cu vele de doar 10 metri navigând fără oprire și folosind doar velele. Cei patru vor pleca în data de 27 octombrie a.c. din portul Southampton și vor trece prin Canalul Mânecii după care se vor îndrepta spre Golful Biscaya apoi vor naviga pe lângă coasta de vest a Portugaliei vor străbate Strântoarea Gibraltar ca apoi să urmeze cursul către Sicilia. De la sudul coastei italiene yachtmanii se vor îndrepta spre sudul Greciei ca apoi să intre în Stântoarea Dardanele să parcurgă Marea Marmara. După trecerea prin Strâmtoarea Bosfor se vor îndrepta direct către Mangalia.
Când l-am întrebat care parte a traseului îl neliniștește Alexandru Micu ne-a răspuns: ”zona de ocean de traversare a Golfului Biscaya este cea mai periculoasă dintre toate cele pe care le vom parcurge. În această perioadă în acea zonă se formează o mulțime de furtuni care fac viața grea chiar și marilor nave comerciale”.
Totuși echipajul este pregătit. Cei patru veliști sunt: Victor Fulicea (arhitect, în vârstă de 31 de ani), Alexandru Micu (profesor în cadrul Universității Maritime din Constanța, în vârstă de 30 de ani), Stefan Munteanu (regizor de film, în vârstă de 30 de ani) și Andrei Pop (Student, 21 de ani). Toți cei patru sunt campioni de yachting și navigatori experimentați. Ei vor conduce cu schimbul ambarcațiunea fiind de veghe permanent câte doi. Căpitanii celor două carturi sunt Victor Fulicea și Alexandru Micu care vor stabili ruta, vor comunica la nevoie cu alte nave sau autorități și vor lua deciziile privind evitarea coliziunilor cu alte nave sau alegerea drumului de capă în caz de furtună.
Victor Fulicea ne-a declarat că: ”este imposibil ca în cele peste 20 de zile de navigație să nu nimerim cel puțin o furtună dar suntem pregătiți, mă bazez pe colegii mei și pe barcă la fel de mult cât mă bazez pe mine”.
Victor și Alex vor fi asistați de Ștefan și Andrei care pe lângă activitatea de timonieri vor trebui să ajute la tot ce înseamnă organizare în timpul voiajului.
Deoarece ambarcațiunea este mică rezerva de apă și capacitatea de hrană sunt reduse, pentru aceasta la bordul ambarcațiunii vor fi instalate două aparate care vor desaliniza apa de mare iar mâncarea este deshidratată ocupând foarte puțin spațiu. Această mâncare se va prepara cu apa dulce ce va fi încălzită la bord. Veliștii își vor mai pune în stocul de provizii mere și citrice pentru aportul de vitamina C și vor consuma de asemenea și batoane proteice.
Timpul pe care și l-au propus cei patru pentru parcurgerea acestui traseu este de 21 de zile dar dacă norocul le va surâde și vor avea vânt prielnic pot parcuge distanța în mai puțin chiar decât 19 zile.
Ideea recordului i-a venit lui Victor. Inițial, și-a dorit să participe in Clipper Round The World Race. Singura cursa de cirumnavigare pentru amatori. 12 luni, turul pamantului în ritm de cursă. Însă bugetul pentru a te înscrie depășea orice limită decentă. Astfel punând în balanță diverși factori, a constatat ca același buget îi putea oferii și aventura și un velier... Inițial găsise o barcă în Croația. Din nevoia de adrenalină, a urmat o variantă din Italia, apoi una din Spania. Deși identice ambarcațiunile, difereau într-un aspect important, distanța. În cele din urmă a optat pentru barca din Southampon Anglia, un Elan 340 de competiție.
Expediția este susținută de Clubul Sportiv Balkan, site-ul Sailmag.ro care sprijină sailingul românesc, Clubul Sportiv Windhuntes (windhunters.eu) și Universitatea Maritimă din Constanța.
Aventura este încă la început dar cei patru au promis că vor trimite știri din zonele în care vor avea semnal GSM.
Alexandru Micu


Iata si parerea celui mai experimentat dintre ei exprimata pe FB, cel cu 20.000mile, profesor de marinarie si yachting la UMC:

Micu Alexandru:
- Vom reusi fara indoiala. Suntem pregatiti din toate punctele de vedere. Asta nu inseamna si ca este usor ce vrem sa facem.
- In primul rand este o cursa, chestia cu delivery-ul este adiacenta. Avem cele mai tari harti, eperienta cat cuprinde, verificam cu atentie prognozele si o taiem catre Mangalia. Repet nu este ceva usor dar cu ceva efort și atentie lucrurile vor decurge normal. Avem aparatura de navigatie cat cuprinde si cunostinte sa suplineasca eventuala lipsa a lor. In zonele de trafic vom fi foarte atenti si vom incerca sa jungem in punctele dificile pe timp de zi. In rest avem rabdare pentru drumul lung.
- Unfortunately we can not stop, we want to see how fast can we be


Doamne ajuta!
Ubi allii finiverant, inde incipimus nos!

Florio
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Mesaje: 1159
Membru din: Mie Apr 20, 2011 1:36 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de Florio »

O sa fie o cursa de anduranta, pentru ca asa si-au propus.
Cand am aflat vestea am fost intai sceptic fiindca nu o gaseam nicaieri altundeva, decat intr-un articol de ziar. Nici altii nu stiau nimic.
Mi-a fost greu de crezut ca niste romani pleaca pentru 19 zile (stie omul cand pleaca, om vedea cat va dura ...) intr-o calatorie atat de lunga si mai ales intr-un sezon in care apele nu mai sunt deloc prietenoase .
Aventura sa fie si sa se intoarca cu bine ! :)

home made
Hauptbootsmann
Hauptbootsmann
Mesaje: 332
Membru din: Joi Apr 21, 2011 8:54 pm

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de home made »

uite ca si la noi a inceput sa miste tinara generatie,bravo lor!
le uram vint bun !

Avatar utilizator
Vali
Obergefreiter
Obergefreiter
Mesaje: 47
Membru din: Mie Apr 20, 2011 9:30 pm
Localitate: Galati
Contact:

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de Vali »

Si cand ne gandim ca in echipaj e si tovarasu' nostru Stefan copilu :). Cred ca a fost foarte din scurt treaba de nu ne-a spus nimic. Sa fie cu noroc :).
Small boat - big smile, Big boat - no smile

Avatar utilizator
skipper
Flottillenadmiral
Flottillenadmiral
Mesaje: 2563
Membru din: Mar Apr 19, 2011 7:35 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de skipper »

Vali scrie:Si cand ne gandim ca in echipaj e si tovarasu' nostru Stefan copilu :). Cred ca a fost foarte din scurt treaba de nu ne-a spus nimic. Sa fie cu noroc :).
Care-i cunoasteti: a mai fost vreunul dintre ei pe ocean pana acum?

Sa aiba bafta ca o sa le cam trebuiasca!
Ubi allii finiverant, inde incipimus nos!

lipan
Oberstabsgefreiter
Oberstabsgefreiter
Mesaje: 109
Membru din: Mie Apr 20, 2011 2:16 pm

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de lipan »

L-am întâlnit odată pe Ștefan Munteanu care vroia să-l învăț cum să-și facă vele pentru barca lui. Știu că după aia că și-ia luat de pe Okazii.ro o mașină de cusut și ne-a comandat, mie și lui, două bobine mari de ață de poliester de la sailrite.com pentru vele pe care le-a adus din state o cunoștință de-a lui.
Știu că a făcut un documentar despre un celebru balerin (coregraf) român care trăiește în Franța, din câte îmi amintesc Gigi Căciuleanu (http://www.tnb.ro/index.php?page=actor& ... 83ciuleanu), care urma să apară pe canalul TV Mezzo.
Din câte mi-a spus nu a fost pe ocean, în schimb a fost în echipaje care au câștigat la Marea Neagră mai multe regate.
Le urez vreme bună!
Ultima oară modificat Mar Oct 23, 2012 7:57 pm de către lipan, modificat de 2 ori în total.

Constantin
Oberstabsgefreiter
Oberstabsgefreiter
Mesaje: 101
Membru din: Vin Apr 29, 2011 3:27 pm
Localitate: Constanta, Romania
Contact:

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de Constantin »

Sa le uram "Faire winds"!
Sper sa le reuseasca, in timp cat mai scurt.
Vara este o stare de spirit!
www.scoala-nautica.ro

Constantin
Oberstabsgefreiter
Oberstabsgefreiter
Mesaje: 101
Membru din: Vin Apr 29, 2011 3:27 pm
Localitate: Constanta, Romania
Contact:

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de Constantin »

Am uitat sa intreb: stie cineva, cati romani au traversat Golful Biscaya pe velier? Eu stiu doi, in afara mea. Pe Edi Rada si pe Elemér.
Vara este o stare de spirit!
www.scoala-nautica.ro

Avatar utilizator
skipper
Flottillenadmiral
Flottillenadmiral
Mesaje: 2563
Membru din: Mar Apr 19, 2011 7:35 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de skipper »

Constantin scrie:Am uitat sa intreb: stie cineva, cati romani au traversat Golful Biscaya pe velier? Eu stiu doi, in afara mea. Pe Edi Rada si pe Elemér.
Parca mai era cineva care fusese intr-un echipaj de delivery din Iberia spre Irlanda (UK?).
Ubi allii finiverant, inde incipimus nos!

Avatar utilizator
Vali
Obergefreiter
Obergefreiter
Mesaje: 47
Membru din: Mie Apr 20, 2011 9:30 pm
Localitate: Galati
Contact:

Re: Southampton-Mangalia cu Elan 340

Mesaj necitit de Vali »

Stefan copilu a facut scoala RYA in Gibraltar, si a iesit si in Atlantic cu vela. Despre ceilalti nu stiu, insa de Alex stiu ca are multa experienta.
Si da, cunoastem inca un roman care a facut Atlanticul, in peisaj olfactiv de ceapa prajita, si apoi si Iberia - Irlanda ;).
Small boat - big smile, Big boat - no smile

Scrie răspuns