Undeva, printre Sifnos si Serifos nu sunt 100% sigur de locatie, GPS-ul (Chart plotterul) barcii, pe numele lui de familie Raymarine, da o pozitie. Ok. Dupa cum am invatat, e bine sa ai lucru tau; asadar, cu ventuza lipita de un geam din zona mesei de navigatie se gaseste GPS-ul meu adus de acasa -Garmin de masina, (pe post de back-up). Nici unul dintre maiastrele dispozitive nu zice ca nu poate stabili pozitia, ca nu gaseste sateliti destui, sau alte erori de genul asta. SINGURA PROBLEMA
Cu atatea insule in jur, ziua, nu mi-a fost greu sa pun punctul fara GPS. Trei repere relevate, si am o pozitie pe harta care se gaseste la cateva sute de metri de coordonatele date de GPS-ul Garmin. CONCLUZIE: nea rayMarin, a luat-o pe campii.
Dupa cca 20 minute, totul a revenit la normal - diferenta de coordonate intre GPS-uri era abia la a doua zecimala a minutelor .
CONSIDERATII FINALE:
1. Data fiind lipsa de eroare de pozitionare, nu pot sa imi explic decat ca era o buleala din soft. Basca ca le-am si rebootat pe amandaoua, si degeaba. Nu pretind de la GPS mai mult decat este, dar ar fi minunat sa iti zica clar: "sefu', imi pare rau, mi-a scazut acuratetea tare, ai grija la coordonatele mele ca poate sunt la ursi)
2. Daca ma punea in Marmara, stiam ca abereaza, dar 2-3 NM pot fi periculoase tare. Nu imi doresc o eroare de genul asta noaptea printre insule si stancute.
3. Back-upul e bun si trebuie sa functioneze in paralel cu main-ul - nu stie niciodata.